Wie zijn wij

BUITENOM

’Wij zijn placemakers. We maken de slag van denken naar doen’

Wie zijn wij?

Minka Haverkorn (zittend, links) werkt vanuit Amsterdam. Zij studeerde in 1990 af aan de Design Academy Eindhoven, waarna ze een aantal jaren bouwkunde studeerde aan de Hogeschool van Amsterdam en werkte aan de inrichting van Schiphol bij Kho Liang ie Associates (Amsterdam). Daarnaast was ze actief bij het platform Publieke Werken van de BNO en in het adviesteam van de Premsela Stichting voordat ze mede-oprichter werd van Buitenom.

Carolien Oomes (stand, rechts) werkt vanuit Rotterdam. Ook zij studeerde in 1990 af aan de Design Academy. In 1993 volgde ze een ‘summerschool’  aan de Universiteit van Kopenhagen. Zij werkte daarna bij Rein Geurtsen & Partners B.V. (Delft) en bij Van den Eerenbeemt en Kromwijk landschapsarchitecten (Maastricht). Ze gaf gastlessen op de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht en de Academie voor bouwkunst in Maastricht. Daarnaast was ze actief in het vrouwenbouwnetwerk (www.bouwnetwerk.net) waar ze meewerkte aan het boek ‘Bouwvakvrouw’ ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan, en was ze actief in de reis en programmacommissie. Op dit moment doet ze naast Buitenom een 4-jarige fotografiecursus bij Forumbeeldtaal (www.forumbeeldtaal.nl).

wat doen wij?

Buitenom is gespecialiseerd in het maken van concepten, het maken van ontwerpen voor de openbare ruimte en het ontwerpen van maatwerk/serieproducten. Het werk bevindt zich vaak op het snijvlak van productontwerp, landschapsarchitectuur en beeldende kunst. Door deze brede scope werken we aan veel diverse projecten en kunnen we een compleet traject (van concept tot definitief ontwerp) bieden, waarin alle fases en disciplines verwerkt zijn.

buitenom zet de ruimte in beweging

waar zijn wij goed in?

  • het aantrekkelijk maken van slecht werkende plekken
  • quick wins (met klein budget, grote resultaten)
  • productontwikkeling (unica’s/maatwerk en series)
  • placemaking/ burgerparticipatie trajecten
  • tussentijd-projecten (tussen sloop en nieuwbouw)
  • inspiratie documenten (prijsvragen, tenders)
  • workshops/placegame samen met gebruikers
  • organiseren van excursies (openbare ruimte)

wat is onze visie?

De fascinatie voor de openbare ruimte is overal en altijd. Hoe gebruiken mensen de stad, een plek in de natuur of je eigen straat? Elke plek heeft een andere context, historie en gebruik. We vinden het heel interessant dit elke keer weer te ontrafelen en met gebruikers tot nieuwe concepten te komen en de stad zachter te maken. Van recreatiegebieden tot aan dichtebevolkte stedelijke omgevingen: we zien overal kansen! Wij ontwerpen maatwerk en willen vooral plekken ontwerpen waar we unieke belevingen kunnen creëren en waar mensen onverwachte ontmoetingen kunnen hebben. We geven nieuwe betekenis aan gebieden en zien de openbare ruimte als een grote speelplek. We zoeken naar nieuwe uitdagingen in gebruik, verblijf en beleving. Dit varieert van beweeg,- ontmoetings- tot aan stilteplekken in de natuur.

hoe werken wij?

Als eerste stap proberen we met de opdrachtgever de vraag helder te krijgen. We verzamelen zoveel mogelijk informatie over de plek (historische context, huidig en toekomstig gebruik, beperkingen, kansen, klimaateisen, etc). Dan gaan we met gebruikers/bewoners in dialoog, bedenken een concept en maken een schetsontwerp en koppelen dat terug naar de gebruikers en de opdrachtgever. Dan volgt een voorlopig ontwerp (VO), weer een terugkoppeling maar nu ook met uitvoerende specialisten en beheerders. De laatste fase is het definitief ontwerp (DO). Het laatste deel van het proces, het maken van bestektekeningen en de uitvoering besteden wij uit. Wel doen we de esthetische supervisie tot aan het einde van het traject, zodat wat wij hebben bedacht ook echt wordt gemaakt. We reageren altijd op de bestaande omgeving en geven die een nieuwe, eigen identiteit, waarbij de huidige en/of toekomstige gebruikers altijd centraal staan. We ontwerpen voor de gebruikers. Waar hebben zij behoefte aan? Soms zitten we weken fysiek in het gebied om het te leren kennen en de mensen te horen en observeren. Door heel goed te luisteren en te kijken, ontwerpen wij maatwerkplekken die mensen omarmen. 

buitenom in de media