In de media
Buitenom is afgelopen jaren regelmatig in de media verschenen, in diverse tijdschriften, in een jaarboek met geslaagde projecten en als mede-auteur van een boek. Soms schrijven wij zelf de tekst, soms worden we geïnterviewd. Meestal wordt een project beschreven in combinatie met beelden van de gerealiseerde nieuwe plekken.
Deze publicaties zijn voor ons een manier om net iets uitgebreider in te gaan op de achtergronden van een project of op onze ontwerpvisie. Hieronder een selectie uit kleine selectie uit de publicaties.
onze inspiratie ligt op straat
Amuse: MAGAZINE VAN
AM WONEN
publicaties in Amuses
AMuse is een blad dat jaarlijks door AM (Anneke Jongerius) wordt gemaakt. Het gaat over Placemaking. Wij hadden de eer om twee publicaties aan te leveren. In de eerste AMuse een algemeen verhaal hoe wij als placemakers mensen verleiden plekken te gebruiken. In de tweede een artikel over hoe wij met, en voor kinderen ontwerpen, geïllustreerd met beelden van onze projecten.
Denise Mosbach van Merktuig schreef bijgevoegde openingstekst:
‘Buitenom heeft menige buitenruimte in Nederland (en daarbuiten) een stuk aantrekkelijker gemaakt. Niet in de laatste plaats voor kinderen. De ontwerpen van Buitenom zijn bijzonder en anders. Dat is niet zomaar. “Veel speelplekken hebben vaak dezelfde attributen: een glijbaan, een schommel, een wipkip… Maar kinderen zijn zo creatief. We vinden het zonde om dit in te perken met zulke standaard elementen”, legt Minka hun denkwijze uit. “Wij ontwerpen maatwerk en willen vooral een unieke beleving creëren waar kinderen kunnen leren en ontdekken. Door samen met de kinderen te brainstormen komen er vaak hele leuke ideeën uit. Ze zijn zo fantasierijk en denken niet in beperkingen. Dat maakt het voor ons altijd een ontzettend leuke uitdaging.”
wij ontwerpen maatwerk-plekken die mensen omarmen
Aldenhofpark, Hoensbroek
Het Blauwe Kamer Jaarboek is de jaarlijkse reflectie op het werk van Nederlandse landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen in binnen- en buitenland. De onafhankelijke selectiecommissie onder leiding van voorzitter Joks Janssen koos uit circa 130 inzendingen 17 voorbeeldige projecten.
Met deze projecten schetst het Jaarboek landschapsarchitectuur en stedenbouw 2017 de stand van beide vakgebieden. Rijk geïllustreerd en voorzien van heldere beschrijvingen laat het boek zien hoe de landschapsarchitectuur en de stedenbouw grote thema’s aanpakken als klimaatverandering en binnenstedelijke vernieuwing, maar ook nog steeds verantwoordelijk zijn voor aangename en mooie openbare ruimtes.
Aldenhofpark Hoensbroek werd geselecteerd.
Buitenom ontwierp met Bureau B+B het stedenbouwkundig plan, het parkontwerp, het schoolplein en de producten. Waar B+B’s focus lag op het stedenbouwkundig plan, de groenstructuur en de beplanting lag de focus van Buitenom op het ontwerp van park, schoolplein, speelobjecten en verblijfsplekken.
bijzonder project in krimpgebied Hoensbroek
Het jaarboek landschaps-architectuur en stedebouw selecteerde ons project
de tussentijd
In het tijdschrift Stedebouw en Architectuur van maart 2014 schreven we samen met Doenja Urlings een artikel over de Tussentijd.
De Tussentijd
De transformatie van de LTS buurt is een langdurig proces. Om de bewoners enthousiast te houden is een participatieprogramma ontwikkeld ‘In de Tussentijd’. Hierin kregen bewoners de mogelijkheid ideeën aan te leveren voor fysieke en sociale initiatieven die de buurt tijdens het transformatieproces zouden opwaarderen. Jadoen mobiliseerde de bewoners en Buitenom zorgde ervoor dat alle ideeën op een aantrekkelijke manier werden gerealiseerd. Tussen 2011 en 2015 is te veel georganiseerd om allemaal op te noemen. Kinderen luidden de sloop van de portiekflats in met een ‘lawaaiconcert’. Lokale imkers bouwden een bijenkasteel. Oudere dames uit de buurt naaiden kleurrijke windzakken om het terrein op te vrolijken. De deelprojecten van de Tussentijd beperkten zich niet tot tijdelijke interventies, maar zorgden ook voor een actieve inspraak over het uiteindelijke ontwerp van het park en de Brede Maatschappelijke Voorziening.
NB. een ander artikel over de Tussentijd is te vinden op de website van Stadszaken
bouwvakvrouw
In 2019 maakten wij ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van het vrouwen bouwnetwerk een boek voor alle ‘bouwvrouwen’, voor de bouwbranche en natuurlijk voor bouwnetwerkleden.
Een boek dat terugblikt en vooruitkijkt en tevens dient als ‘handboek’ voor vrouwen in de bouw. We laten zien hoe het staat met de doorstroom van vrouwen naar invloedrijke posities, hoe het gaat met de bedrijven waar vrouwen in de top zitten. Hoe het is gesteld met ‘vrouwelijke’ competenties en met de inhoudelijke bevlogenheid.
Het boek werd uitgereikt op eiland Pampus aan één van de oprichtsters, Margaret Dalman.
Dit boek is samen met Stephanie Samson, Helma Born, Mariette Broesterhuizen, Jacqueline Knudsen en Anne Wagenmaker gemaakt en prachtig vormgegeven door Ingrid van Dijk.
een bijzondere beleving langs het water
Lord of the rings
Tekst: Hans van Lissum, Parool, 22 oktober 2017
Geen bankjes, maar wat dan wel?
Nou: zítelementen. En mooiere dan je in eerste instantie zou verwachten. De nieuwe houten steigers lopen in speelse bochten langs de waterkant, daarbovenop liggen van een soort organische krullen gemaakte gedeeltes waarop je kunt zitten of liggen.
Dat is heel vernuftig gedaan: alsof de steiger op bepaalde plekken Barbapapa-achtige eigenschappen heeft gekregen en zichzelf aldaar slangachtig tot bank of zonnebed heeft getransformeerd.
Dat alles van hout is gemaakt werkt mee aan het succes van deze elementen: ze gaan volledig op in de natuurlijke omgeving zonder dat het slimme design ervan wegvalt.
Het zal niet zijn eenvoudig zijn iets te moeten ontwerpen dat precies even praktisch als esthetisch is. Maar in de stad komen er steeds meer voorbeelden van, en met de nieuwe zitelementen langs de Ringvaart búíten de stad nu ook.
Meer
publicaties
Nieuwsbrief Winter 2020/2021
Winter nieuws van Buitenom
Nieuwsbrief Herfst 2019
Uitnodiging van Buitenom
Nieuwsbrief Lente 2019
Lentenieuws van Buitenom
Nieuwsbrief Zomer 2018
Naar buiten met Buitenom
Nieuwsbrief Herfst 2017
Nieuw(s) van Buitenom
Mei 2019
Boek ter gelegenheid van 35 jaar Bouwnetwerk (mede auteur)
Aug 2017
Hoe dit park Hoensbroek weer leefbaar maakt, Stadszaken
December 2017
Landschapsarchitectuur en Stedebouw in Nederland, Jaarboek blauwe kamer
onze nieuwsbrief ontvangen?
Stuur een mail naar info@buitenom.com